VG 6.4.1987: «Grunnlag for våpenbruk»

TRONDHEIM (VG) – Etterforksningen har vist at det var godt nok grunnlag for politimester Reidar Karjerrs ordre om at våpen skulle tas i bruk. 15-åringens forklaring om hva som skjedde ved Malvik sykehjem viser at det var en svært dramatisk situasjon, sier statsadvokat Bjørn Hareide. Spørsmålet om straffeansvar dreier seg om skuddet som traff 17-åringen i hodet.

Hverken varselskuddene eller skuddet som traff 15-åringen i benet kan gi grunnlag for strafferettslig vurdering. Å skyte mot bena på de to var fullt ut forsvarlig ut fra situasjonen som oppstod ved Klett, sier Hareide.

– Bare dersom vi finner at det er utvsit grov uforstand i tjenesten, kan det reises straffesak mot politimannen. Vurdering av selve pågripelsen vil derfor stå sentrakt i den videre etterforskningen.

Husker ikke

Ignen av de to guttene kan gi noen god beskrivelse av omstendighetene rundt det skjebnesvangre skuddet: Etter at den yngste ble truffet i benet klarte han ikke å følge med i hva som skjedde. 17-åringen har fkorklart at han ikke husker noe av selve skuddøyeblikket.

Etter å ha kjørt en mil på flatt dekk måtte biltyvene gi opp flukten. De rømte unna Fiat’en sørover langs E6.

– Politiet fulgte etter både på veien, og langs begge sidene av veien. På motsatt side hadde det stanset sivile biler. Tjenestemannene vurderte det som viktig å få stoppet guttene før de nådde fram til disse. Det ble skutt varselskudd. Guttene beveget seg tett sammen. 17-åringen med hagla var lengst borte fra politiet.

Fulgte etter

Politimannen ser fire ben tett sammen, og fyrer av et skudd mot disse. 15-åringen blir truffet. Dette er et fullt ut godtagbart skudd sett fra et strafferettslig synspunkt, sier statsadvokat Bjørn Hareide.

Han regner med i alle fall å bruke tidne fram til påske før etterforskningen er ferdig.

 

VG 3 Grunnlag for våpenbruk