VG 1.4.1987: Vitner presser politiet til å endre forklaring

Samstemmige øyevitner

av Tor-Hartvig Boodø

TRONDHEIM (VG) Med revolveren på strak arm foran seg og hanen spent rykker politibetjenten fram mot biltyvene. 15-åringen er skutt i leggen og ligger i veibanen. Den eldste sitter på kne bak ham. Det siste skuddet smeller og rammer 17-åringen i hodet.

Slik har vitnene så å si samstemmig forklart seg om hvordan de opplevde dramaet på E6. Når det gjelder avstanden mellom politimannen og 17-åringen i skuddøyeblikket, spriker forklaringene.

– Differansen i forklaringen går på at noen mener de var en meter fra hverandre da skuddet smalt. Andre mener at skuddet gikk av idet politimannen skulle gripe fatt i 17-åringen, sier etterforskningsleder Gunnar Hammer.

Fire sivile

Fire sivile havnet rett oppi dramaet. Etter at to av disse gitt ut med sine forklaringer ble politiet tvunget til å tilbakevise de opplysninger politimester Arne Eggesvik gikk ut med søndag ettermiddag. Da ble det opplyst at 17-åringen trolig hadde gått på politimannen.

Alle vitnene sier imidlertid at han satt i veibanen. Hverken de sivile eller politivitnene er uenig i dette.

– Når det gjelder spriken i oppfatningen av avstanden meoom 17-åringen og betjenten i skuddøyeblikket, går ikke skillet mellom politi og sivile, sier Hammer. Her er det sprik både mellom de enkelte politivitnene som var med i jakten, og mellom de fire sivile som har forklart seg.

Det hele skjedde i et stort tempo. Da dekket på Fiaten eksploderte forskanset først ungdommene seg bak den stjålne bilen. Da politiet innhentet dem, sprang de fram 90 meter sør langs E6 før 15-åringen ble skutt i leggen.

Gisseldrama

Flere av politifolkene har forklart at de fryktet at biljakten skulle bli et gisseldrama. En sprang derfor ut på siden av veien for å dekke flukten mot boligene like ved.

Flere på E6

Vinkende politi stoppet disse ved Røddekset – få meter fra punktet der dramaet endte.

– Det ble hørt at guttene samtale mens de rømte. De var desperate for å skaffe seg en bil. Politifolkene var derfor redde for at de kunne ta gisler i none av bilene. 17-åringen hadde fortsatt hagla.

Maskinpistol

Den nærmeste politibetjenten skjøt først varselskuddet mot 15-åringen, som traff. 17-åringen satte seg ned ved siden av ham og reiste ham opp.

Kastet … (Uleselig)

VG 1 Samstemmige øyevitner